Разбира се най-важното е продуктите да са в сезон, пресни и вкусни :-), затова сега споделям разни салатни идеи, а ако някой реши да прочете и да напише нещо интересно по въпроса много ще се зарадвам.
Домати + Краставици:
Много лесна за изпълнение. Става най-хубава с розовите или червени големи месести домати:
- доматите се обелват и нарязват на големи парчета
- краставиците се обелват и нарязват на кубчета
- червен лук се нарязва на тънки филийки и се намачква
- тиквени семки се запичат леко на тиган
- добавя се босилек или риган, за предпочитане пресни
- прави се заливка със зехтин, малко балсамиков оцет и малко лимонов сок, ако я предпочитате по-гъста, може да добавите и малко горчица от едрата (със семенца)
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Салати с плодове
Обичам да добавям към "солените" салата и пресни плодове, става много вкусно. Ето и няколко съчетания, които са излезли успешни:
- Рукола с круша и орехи (леко запечени на тиган) - заливката може да е със зехтин, лимонов сок и черен пипер
- моркови (настъргани), краставици - нарязани на много тънки и къси лентички, круша на лентички, орехи запечени на тиган (става добре и с кедрови ядки или тиквени семки), овкусено с лимонов сок и зехтин и съвсем малко балсамико
- Много вкусно става и с добре узрели праскови, пъпеш - като правя салтата с тях обичам заливката да я правя със зехтин и лайм, добре се съчетават със зелени листа (спанак, рукола, киселец, лоло росо или други салатни листа)
- ябълки нарязани на тънки лентички, сурова тиквичка нарязана на тънки къси лентички, настъркани моркови, сусамено семе запечено на тиган с дресинг от зехтин, лайм и малко мед