Постинг
14.08.2008 17:41 -
Доматена Тарталета
Мммм. Много лесно, бързо, а и вкусно. През последните две три години колекционирам GI рецепти и тази е от книжката с рецепти на Anthony Worrall Thompson. Това е мойта интерпретация на една от тях.
Продукти за 4-6 порции:
кори за баница (аз ползвах "домашни кори" в пакет, по-дебелички са и много вкусни)
няколко добре узрели домати
зехтин
2-3 скилидки чесън
3-4 стръка пресен лук
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смлян/счукан кориандър
1 ч.л. семена копър
1/4 ч.л. чили
1-2 супени лъжици балсамико (моя добавка)
Разстилат се в плоска тавичка 4-5 пласта от корите като се мажат леко със зехтин помежду им.
Подправките се начукват и леко "запичат" на тиган (обожавам аромата на "запечен" кимион). Махат се от тигана и в него се слага малко зехтин (2-3 супени лъжици) след което се добавя чесъна нарязан на тънки филийки. Когато чесънът се зачерви, се добавят подправките и доматите нарязани на кръгчета. В зависимост от големината на тигана може да се наложи да се добавят на 2 или 3 партиди. Леко се задушават заедно с подправките, като се внимава да не се разкъсат. След това се подреждат върху корите - така че леко да се застъпват. Тиганът, в който е остатъка от подправките се "изплаква" с балсамиковия оцет и сместа се рапределя върху доматите. Наръсва се и със нарязания пресен лук и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Пече се за 10-15 минути във фурна нагрята до около 200C.
Идеално за предястие, лек обяд или като добавка към основно ястие. Става вкусно и с добавяне на малко аншуа или по желание пресния лук може да се замести с карамелизиран червен лук.
Продукти за 4-6 порции:
кори за баница (аз ползвах "домашни кори" в пакет, по-дебелички са и много вкусни)
няколко добре узрели домати
зехтин
2-3 скилидки чесън
3-4 стръка пресен лук
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смлян/счукан кориандър
1 ч.л. семена копър
1/4 ч.л. чили
1-2 супени лъжици балсамико (моя добавка)
Разстилат се в плоска тавичка 4-5 пласта от корите като се мажат леко със зехтин помежду им.
Подправките се начукват и леко "запичат" на тиган (обожавам аромата на "запечен" кимион). Махат се от тигана и в него се слага малко зехтин (2-3 супени лъжици) след което се добавя чесъна нарязан на тънки филийки. Когато чесънът се зачерви, се добавят подправките и доматите нарязани на кръгчета. В зависимост от големината на тигана може да се наложи да се добавят на 2 или 3 партиди. Леко се задушават заедно с подправките, като се внимава да не се разкъсат. След това се подреждат върху корите - така че леко да се застъпват. Тиганът, в който е остатъка от подправките се "изплаква" с балсамиковия оцет и сместа се рапределя върху доматите. Наръсва се и със нарязания пресен лук и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Пече се за 10-15 минути във фурна нагрята до около 200C.
Идеално за предястие, лек обяд или като добавка към основно ястие. Става вкусно и с добавяне на малко аншуа или по желание пресния лук може да се замести с карамелизиран червен лук.
1.
darkanion -
добре,
15.08.2008 02:22
15.08.2008 02:22
не го прочетох цялото, но със сигурност ще го покажа на майка ми. не си падам особено по готвенето (предимно защото ми "отнема" от времето", но и е по-яко някой да ти го сготви). а мама ще се зарадва, че е научила нова рецепта. :)
Поздрави, хубав блог ще е.
цитирайПоздрави, хубав блог ще е.
Мерси и приятен апетит!
цитирайимам подобна рецепта, казвам й лазаня въпреки че по-често я правя с къпани кори за баница. Ако е любопитно:
Пакет кори такива или за лазаня сос бешамел, сос Болонезе и кашкавал за отгоре.
Само че бешамелът който правя е малко нетрадиционен, кофичка кисело мляко, което пускам да цвърчи в малко загрято олио, разреждам с малко вода и добавям чаена лъшица брашно, зашото трябва да е много гъст. Подправките са само сол и черен пипер, понякога му слагам кимион.
За болонезето 2-3 едро нарязани домата и половинка кайма, от подправките не пропускам чубрица.
След 20 минути във фурната с корите (болонезето е по средата) е готово и вкусно.
цитирайПакет кори такива или за лазаня сос бешамел, сос Болонезе и кашкавал за отгоре.
Само че бешамелът който правя е малко нетрадиционен, кофичка кисело мляко, което пускам да цвърчи в малко загрято олио, разреждам с малко вода и добавям чаена лъшица брашно, зашото трябва да е много гъст. Подправките са само сол и черен пипер, понякога му слагам кимион.
За болонезето 2-3 едро нарязани домата и половинка кайма, от подправките не пропускам чубрица.
След 20 минути във фурната с корите (болонезето е по средата) е готово и вкусно.
Търсене
За този блог
Гласове: 62
Архив
Блогрол